https://vesti.zp.ua/news/view/167

.

В Запорожье состоялась презентация гражданского движения "ЧЕСНО"

2 марта 2012 [03:08]

В ходе презентации были выбраны координаторы запорожского представительства движения


Рух ЧЕСНО

«РУХ ЧЕСНО СТВОРЄЮ ТЕ, ЧОГО БОЯТЬСЯ НАШІ ПОЛІТИКИ – ПОЛІТИЧНУ КОНКУРЕНЦІЮ» - ОЛЕГ РИБАЧУК

26 лютого 2012 року ініціатори руху ЧЕСНО разом із 30 громадськими активістами Запоріжжя сформували регіональну платформу руху. До координаційної ради ЧЕСНО увійшли представники 13 громадських організацій регіону.

«Ми не є рухом проти всіх. Ми вперше пропонуємо виборцям вибір – даємо їм можливість самостійно визначитися, за що саме голосувати – за ефективну роботу в парламенті, за чесність перед виборцем, за дотримання обіцянок. Ми створюємо політичну конкуренцію, бо якраз цього не роблять наші політики. Ми говоримо партіям що застосування критеріїв ЧЕСНО може бути їхньою політичною перевагою та відмінністю від інших, однакових за своєю суттю партій та кандидатів» - розповідав на презентації Олег Рибачук.

Координувати запорізький майданчик стануть одразу 2 відомих у місті громадських активісти – Ігор Зубко та Ігор Артюшенко.

«На презентацію ЧЕСНО прийшли і  регіонали, і демальянс, і БЮТ, і Фронт Змін - вони бачили наші критерії і чули наші вимоги, тепер чекаємо реакції їхніх ватажків. По-перше, оприлюднення партійних списків напередодні виборів, по-друге - публічного визнання критеріїв та застосування їх до кандидатів, яких вони висувають, особливо – по Запорізьким округам» - коментує Ігор Зубко, новообраний координатор ЧЕСНО.
 
«Владу ми вже збентежили - напередодні презентації нами цікавилися робітники СБУ, а це означає що ми робимо вірну справу. Рух ЧЕСНО – на часі, бо громадяни розгублені - з року в рік очікують чогось і розчаровуються. Особливо ті, хто буде голосувати вперше в цьому році – люди не розуміють, за яким принципом обирати, коли обличчя та гасла однакові. Шість критеріїв руху є тими базовими вимогами, що є прийнятними для людини будь-яких політичних уподобань. Навіть серед цих критеріїв людина може вибрати, що їй ближче - щоб депутат ходив на роботу, як і всі, або щоб він не кривдив людей, не крав, не зраджував волі свого виборця. Про всіх «котів в мішку» ми пропонуємо людям детальну та виважену інформацію, і кожен зможе зробити власний вибір» - розповідає про цілі руху Ігор Артюшенко.

Запоріжжя стало вісімнадцятим містом  всеукраїнського туру ініціаторів ЧЕСНО, в якому активісти продовжили розбудову національної мережі. Мета туру – об’єднати мешканців усіх регіонів України задля очищення майбутнього парламенту від недостойних кандидатів. Всього учасники руху планують утворити 25 регіональних осередки – у всіх областях України, включно з АР Крим.

Регіональні платформи руху вже створено у Полтаві, Сумах, Чернігові, Житомирі, Вінниці, Хмельницьку, Тернополі, Одесі, Луганську, Миколаєві, Херсоні, Харкові, Сімферополі, Севастополі та Кіровограді, Черкасах та Дніпропетровську. Наступна презентація відбудеться 28 лютого у Донецьку. З графіком презентацій можна ознайомитися на сайті: http://chesno.org/calendar/.

Аналогічні кампанії з очищення парламенту відбулися в Румунії, Південній Кореї, Чехії, Албанії та Косово і всюди мали позитивний вплив на результати виборів.

В Україні громадський рух ЧЕСНО започаткували  активісти спільно з представниками партнерства «Новий Громадянин» рівно за рік до чергових парламентських виборів.

Рух ЧЕСНО