Новости запорожского региона от информационного агентства "ВЕСТИ-ИНФОРМ"

Запорожье
28 марта 2024, четверг, [13:20]
+ в избранное + cделать стартовой



РЕЛИЗ: Налоговая служба Запорожской области разъясняет вопросы применения регистраторов расчетных операций (РРО)

3 апреля 2013 [19:23] 2673

Ответы на наиболее частые вопросы предпринимателей - новое и актуальное


З чого потрібно починати, аби підключити РРО, що створюють контрольну стрічку в електронному вигляді?

У суб’єктів господарювання існує два шляхи виконання вимог законодавства:

перший — придбання РРО нового покоління, що створюють контрольну стрічку в електронній формі та містять вбудовані модеми;
другий — доопрацювання існуючої касової техніки та приєднання до неї відповідних модемів для передання звітної інформації.

З цих питань суб’єктам господарювання рекомендуємо звертатися до центрів сервісного обслуговування (далі — ЦСО).

2. Законом України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі — Закон про РРО) передбачено, що до 01.01.2013 р. виконання вимог, установлених абзацами другим і третім п. 7 ст. 3 цього Закону (передання звітів в електронному вигляді), здійснюється суб’єктами господарювання на добровільних засадах. Чи застосовуються з 01.01.2013 р. штрафні санкції у разі неподання зазначених звітів в електронному вигляді?

Відповідальність за неподання до органів ДПС звітності, пов’язаної із застосуванням РРО, розрахункових книжок та копій розрахункових документів і фіскальних звітних чеків з РРО, дротовими або бездротовими каналами зв’язку у разі обов’язковості її подання передбачено починаючи з 01.07.2013 р.
Користувачам РРО слід звернутися до ЦСО для придбання РРО нового покоління або установки відповідних модемів на наявні РРО з метою виконання вимог законодавства у термін до 01.07.2013 р.

З 01.07.2013 р. набирає чинності п. 9 ст. 17 Закону про РРО, нормами якого передбачено, що до суб’єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції, за неподання до органів ДПС звітності, пов’язаної із застосуванням РРО, розрахункових книжок та копій розрахункових документів і фіскальних звітних чеків з РРО, дротовими або бездротовими каналами зв’язку в разі обов’язковості її подання застосовуватимуться фінансові санкції у розмірі десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (170 грн.).

3. Чи обов’язкове подання звіту за формою № 3ВР-1 до податкового органу після установки модему на старі РРО?

Нормами законодавства змінено порядок подання звітності. Так, замість подання звітності на паперових носіях один раз на місяць передбачено подання звітності на базі технології, розробленої Нацбанком України, дротовими або бездротовими каналами зв’язку.

Для тих категорій платників, які відповідно до абзаців другого та третього п. 7 ст. 3 Закону про РРО не зобов’язані передавати звітну інформацію з РРО дротовими або бездротовими каналами зв’язку, залишається обов’язковим подання звітності на паперових носіях за формою № 3ВР-1 один раз на місяць до 15 числа місяця, наступного за звітним.

4. Яка користь для суб’єктів господарювання від запровадження контрольної стрічки в електронній формі?

Основною метою прийняття зазначених норм є створення комфортніших умов для суб’єктів господарювання. Зокрема, передання інформації в електронному вигляді органам ДПС надає можливість платникам податків заощадити свій час, зменшити витрати на утримання касової техніки за рахунок відсутності необхідності друкувати паперову контрольну стрічку і зберігати її протягом трьох років. Крім того, використання контрольної стрічки призведе до значного зменшення кількості перевірок платників податку.

5. Платник єдиного податку веде книгу обліку доходів і витрат. Чи повинен такий платник відповідно до норми щодо запровадження контрольної стрічки застосовувати РРО?

Законом про РРО передбачено, що подавати звітність в електронному вигляді зобов’язані тільки ті суб’єкти господарювання, які при проведенні розрахункових операцій застосовують РРО.

6. Яка саме інформація подаватиметься до податкових органів в електронному вигляді?

Пунктом 7 ст. 3 Закону про РРО передбачено, що:

суб’єкти господарювання, які використовують РРО, що створюють контрольну стрічку в електронній формі, або електронні контрольно-касові реєстратори, що створюють контрольну стрічку в друкованому вигляді, повинні подавати до органів ДПС дротовими або бездротовими каналами зв’язку електронні копії розрахункових документів і фіскальних звітних чеків, які містяться на контрольній стрічці в пам’яті РРО або в пам’яті модемів, які до них приєднані;

суб’єкти господарювання, які використовують РРО, що створюють контрольну стрічку в друкованому вигляді, за виключенням електронних контрольно-касових реєстраторів, повинні подавати до органів ДПС дротовими або бездротовими каналами зв’язку інформацію про обсяг розрахункових операцій, виконаних у готівковій та/або в безготівковій формі, або про обсяг операцій з купівлі-продажу іноземної валюти, яка міститься в їх фіскальній пам’яті.

7. Чи зобов’язана фізична особа — підприємець — платник єдиного податку застосовувати розрахункові книжки при готівкових розрахунках?

Статтею 9 Закону про РРО визначено випадки незастосування РРО та розрахункових книжок.

Так, п. 6 цієї статті передбачено, що при продажу товарів (наданні послуг) фізичними особами — підприємцями, які сплачують єдиний податок, РРО та розрахункові книжки не застосовуються.

8. Підприємство має велику кількість касових апаратів, більшість з яких встановлено на автомобілях та в кіосках. Яка процедура передання денних звітів щодо РРО? Чи потрібен доступ до Інтернет-мережі безпосередньо на господарському об’єкті? Чи повинні сервісні служби встановлювати модеми?

Передання звітності в електронному вигляді до органів ДПС здійснюється на базі технології, розробленої Нацбанком України, дротовими або бездротовими каналами зв’язку.

Для передання зазначеної звітності не обов’язково мати підключення до Інтернет-мережі на господарському об’єкті (у магазині, кіоску чи автомобілі), де застосовується РРО.

З питань наявності та придбання відповідних модемів для конкретних моделей РРО необхідно звертатися до ЦСО або до виробників касової техніки, які мають провести відповідне доопрацювання існуючих РРО для роботи з модемами та підключити їх.

9. Як технічно відбуватиметься запровадження контрольної стрічки? Чи повинен суб’єкт господарювання надсилати щодня Z-звіт електронною поштою, якщо так, то на яку адресу Нацбанку України?

Інформація про використання РРО передаватиметься до органів ДПС не електронною поштою, як інша звітність платників податків, а на базі технології, розробленої Нацбанком України та затвердженої наказом Мінфіну України від 08.10.2012 р. № 1057.

10. Чи зобов’язані продавці на ринках встановлювати РРО, що створюють контрольну стрічку? Чи буде розширено перелік товарів, продаж яких здійснюється тільки через такі РРО?

Вимоги щодо подання звітності про застосування РРО, що створюють контрольну стрічку в електронному вигляді, стосуються лише тих суб’єктів господарювання, які відповідно до законодавства зобов’язані застосовувати РРО при проведенні розрахунків. Сфери застосування РРО не змінюються.

11. Чи спростить ведення бізнесу суб‘єктів господарювання запровадження РРО з контрольною стрічкою в електронній формі?

Нагадаємо, що з 1 січня 2013 року суб'єкти господарювання повинні в обов'язковому порядку подавати в податкову службу інформацію про обсяг розрахункових операцій, проведених у готівковій або безготівковій формі, за дротовими або бездротовими каналами зв'язку.

Для цього вводиться так звана "електронна стрічка" - електронна звітність за допомогою касової техніки. Завдяки їй передача звітності буде відбуватися в автоматичному режимі.

Електронна контрольна стрічка реєстраторів розрахункових операцій (РРО, касові апарати) є електронною копією розрахункових документів, вона зберігається в пам'яті касового апарата або модему, приєднаного до нього. Один раз на добу дані електронної стрічки будуть передаватися на загальний сервер обробки даних у ДПС України. Це має на меті не тільки спростити процес подання звітності, але і позбавити підприємців необхідності купувати і зберігати протягом 3-х років паперову контрольну стрічку. Також нововведення дозволить звести нанівець розбіжності між первинною документацією і поданими даними звітності.


12. Чи обов‘язково потрібно купувати новий касовий апарат?

Суб‘єкти господарювання можуть подавати звітну інформацію в електронній формі до серверу податкової служби як шляхом придбання нової касової техніки, так і шляхом приєднання до вже існуючої техніки відповідних модемів для передачі даних.

13. Чи буде встановлюватись обладнання, яке захищатиме від втручань дані суб‘єктів господарювання, які передаватимуться до податкової служби?

Доступ до наданої податковим органам інформації є мінімальним. Реєстратори розрахункових операцій повинні, згідно з вимогами, бути обладнані модулем безпеки Національної системи електронних платежів (НСМЕП) – спеціалізованим пристроєм у вигляді картки або плати, який захищає дані від втручань.

14. Хто буде обслуговувати систему зберігання та збору даних і чи потрібно користувачам касової техніки додаткові навички для користування?

Обслуговувати систему зберігання та збору даних буде визначений Нацбанком України інформаційний еквайрер (аcquirer) – організація, яка надаватиме послуги з технічної підтримки та інформаційного обслуговування. На сьогодні один з операторів мобільного зв‘язку розробив спеціальну сім-карту «РРО-звіт» для передачі даних. Послуги інформаційних еквайрерів надаються виробникам касової техніки і Центрам сервісного обслуговування (ЦСО). Підключення РРО суб'єктів господарювання та їх первинну реєстрацію в Системі проводять ЦСО. Тому ці процедури не є обтяжливими і не вимагають додаткових зусиль та навичок від користувачів касової техніки. Крім того Державний реєстр РРО щотижнево оновлюється новими зразками техніки.

15. Чи збільшиться обсяг звітності з впровадження РРО з контрольною стрічкою в електронній формі?

Додаткових обов'язків для суб'єктів господарювання не передбачається, зміниться лише порядок подання звітності. Так, замість звітності на паперових носіях 1 раз на місяць, не пізніше 15 числа наступного за звітним місяцем, передбачено її подання в електронному вигляді по дротових або бездротових каналах зв'язку.

Отдел массово-разъяснительной работы ГНС в Запорожской области
Рекомендовать

Оставить комментарий:

Комментарии:

Эту новость еще никто не коментировал

Анонсы

Все анонсы

Опрос

Новостями региона из каких сфер вы больше всего интересуетесь в повседневной жизни?
Политика и власть
Экономика и бизнес
Культура и искусство
Спорт и здоровье
Криминал и происшествия
Общественная жизнь
Социальная сфера
Другое

11 апреля 2012

  • .

KINOafisha.ua - билеты в кино онлайн.
Полная программа передач для всех телеканалов тут.
Лента новостей за последний час на https://www.ukr.net.
Вас интересуют продаваемые б/у автомобили в Украине? Тогда смотрите тут.