Новости запорожского региона от информационного агентства "ВЕСТИ-ИНФОРМ"

Запорожье
28 марта 2024, четверг, [23:57]
+ в избранное + cделать стартовой



РЕЛИЗ: В Гуляйполе состоится акция протеста против разработки месторождения

4 апреля 2013 [17:22] 2123

Граждане не согласны с решением депутатов Запорожского областного совета по разработке недр региона


Наприкінці 2012 року депутати Запорізької обласної ради дали дозвіл на дослідно-промислову розробку залізорудного родовища поблизу м. Гуляйполя. Це рішення прийнято без жодних обговорень з  місцевими мешканцями,  з приховуванням справжніх намірів інвесторів та можливих наслідків.

Родовище містить надзвичайно низький рівень вмісту заліза, що робить його розробку заради цього металу економічно недоцільною.  Разом з тим, в руді високий вміст радіоактивних речовин, про що неодноразово писали науковці ще за часів СРСР.
Громада Гуляйполя не миритиметься зі свавіллям чиновників та нехтуванням здоров’ям  мешканців навколишніх територій. Гуляйпільці організовують збір територіальної громади, де вимагатимуть скасування протиправного рішення Запорізької облради про надання дозволу на користування надрами ТОВ «Гайчурський ГЗК».

На збори громади гуляйпільського району завітають правозахисники з інших регіонів України, народні депутати. Також запрошений голова Запорізької обласної ради, Гуляйпільської районної ради, депутати. Закликаємо приєднатися представників громад м. Поліг, Оріхова, Новомиколаївки та інших населених пунктів, оскільки ця проблема не має адміністративних меж та стосується кожного, незалежно від соціального статусу.

Дата: 07 квітня, 2013 року
Час: 12:00
Місце: м. Гуляйполе, площа перед КСК «Сучасник» (вул. Петровського, 2).
Контактна особа: Левченко Сергій, тел.: 099-079-85-73


На початку березня гуляйпільці організовували збори небайдужих, де визначалися з можливою протидією розробці. Тоді участь в них прийняло близько 700 осіб.

Довідково:  пошукові та розвідувальні роботи на Гуляйпільському родовищі виконані в 1953-1954р. та 1971-1984 році. За цей період прищурено 396 свердловин. За результатами досліджень встановлено, що вміст заліза в руді знаходиться на рівні 15-17%. Тоді ж визначений оптимальний спосіб видобутку – відкритий, враховуючи складні умови залягання копалин. Для порівняння, вміст заліза в криворізькому залізорудному басейні знаходиться на рівні 30-35%.

Запорізька облрада дала дозвіл на дослідно-промислову розробку, що передбачає добування до 10% вмісту копалин. Це автоматично дає дозвіл на повну розробку через 5 років.

Згідно досліджень, рівень перевищення допустимої дози забруднень газом радоном (основного показника наявності урану) в повітрі житлових приміщень Гуляйпільського району становить  62%, Оріхівського району - 53%, Токмакського 43%.
 

Оргкомитет акции протеста
Рекомендовать

Оставить комментарий:

Комментарии:

Эту новость еще никто не коментировал

Анонсы

Все анонсы

Опрос

Новостями региона из каких сфер вы больше всего интересуетесь в повседневной жизни?
Политика и власть
Экономика и бизнес
Культура и искусство
Спорт и здоровье
Криминал и происшествия
Общественная жизнь
Социальная сфера
Другое

11 апреля 2012

  • .

KINOafisha.ua - билеты в кино онлайн.
Полная программа передач для всех телеканалов тут.
Лента новостей за последний час на https://www.ukr.net.
Вас интересуют продаваемые б/у автомобили в Украине? Тогда смотрите тут.