Новости запорожского региона от информационного агентства "ВЕСТИ-ИНФОРМ"

Запорожье
26 апреля 2024, пятница, [04:19]
+ в избранное + cделать стартовой



РЕЛИЗ: Текущие актуальные вопросы и ответы по налоговому законодательству Украины

8 апреля 2013 [15:05] 2400

Налоговая служба Запорожской области отвечает на актуальные вопросы плательщиков налогов в апреле 2013 года


ГНС

Сума матеріальних збитків, відшкодована громадянину за пошкоджений автомобіль, обкладається податком на доходи
 
Якщо підприємство добровільно відшкодовує фізичній особі матеріальні збитки за пошкоджений автомобіль, така сума відшкодування підлягає оподаткуванню на загальних підставах.

 У цьому випадку таке підприємство виступає податковим агентом, утримує податок із суми такого доходу. Податок на доходи фізичних осіб утримується за ставкою 15 (17)% залежно від суми нарахованого (виплаченого) доходу. Якщо оподатковуваний дохід платника податку в календарному місяці перевищує десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного податкового року (у 2013 р. – 11470 грн.), до суми перевищення застосовується ставка 17 відсотків.

Таким чином, суми матеріальних збитків, які суб’єкт господарювання добровільно відшкодовує громадянину внаслідок заподіяння шкоди його майну, обкладаються податком на доходи фізичних осіб.

Водночас, це не стосується випадків, коли за рішенням суду суми компенсації спрямовуються на відшкодування збитків, завданих фізичній особі внаслідок заподіяної їй матеріальної шкоди, а також шкоди життю та здоров’ю (абз. «а»   п.п. 164.2.14 п.164.2 ст.164  Податкового кодексу України).

Порядок оподаткування доходів фізичних осіб регулюється розділом ІV ПКУ.



29 квітня 2013 року – останній день сплати авансового внеску з податку на нерухомість для юридичних осіб

Юридичні особи-платники податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, самостійно обчислюють суму податку станом на 1 січня звітного року і до 1 лютого цього ж року подають органу ДПС за місцезнаходженням об’єкта нерухомості декларацію. У такій декларації річна сума податку розбивається рівними частками поквартально.

Щодо новоствореної або нововведеної нерухомості декларація подається протягом місяця з дня виникнення права власності на неї.

Податок сплачується авансовими внесками щокварталу до 30 числа місяця, що наступає за звітним кварталом.

Таким чином, останнім днем сплати авансового внеску за І квартал поточного року є 29 квітня 2013 року.

Нагадуємо, що порядок обчислення та сплати сум податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, визначено ст. 265 Податкового кодексу України.


Списання безнадійного податкового боргу
 
Для списання безнадійного податкового боргу платнику податків необхідно звернутися до органу ДПС за місцем обліку з письмовою заявою, у якій зазначаються суми податків та зборів, що підлягають списанню.

До заяви обов’язково додаються документи, які підтверджують, що податковий борг вважається безнадійним.

Нагадаємо, що під терміном «безнадійний» податковий борг слід розуміти:

- податковий борг платника податків, визнаного в установленому порядку банкрутом, вимоги щодо якого не були задоволені у зв’язку з недостатністю майна банкрута;

- податковий борг фізичної особи, яка:

- визнана у судовому порядку недієздатною, безвісно відсутньою або оголошена померлою, у разі недостатності майна, на яке може бути звернуто стягнення;

- померла, у разі недостатності майна, на яке може бути звернуто стягнення;

- понад 720 днів перебуває у розшуку;

- податковий борг платника податків, стосовно якого минув строк давності;

- податковий борг платника податків, що виник внаслідок обставин непереборної сили (форс-мажорних обставин);

- податковий борг платника податків, державна реєстрація якого припинена на підставі рішення суду, у зв’язку з чим до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців внесено відповідний запис.

Крім того, безнадійним вважається борг, що залишився непогашеним після ліквідації платника податків, не пов’язаної з банкрутством. Порядок списання такого податкового боргу визначено постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2010 року №1231.

Списання безнадійного податкового боргу платників податків регламентовано Порядком, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 14.12.2012 № 1329.


22 квітня 2013 року – останній день подання декларації акцизного податку за березень

Нагадаємо, платники податку з підакцизних товарів (продукції), вироблених на митній території України, та імпортери алкогольних напоїв та тютюнових виробів подають щомісяця не пізніше 20 числа наступного періоду органу державної податкової служби декларацію акцизного податку (п. 223.2 ст. 223 Податкового кодексу України). Тобто, декларація акцизного податку за березень 2013 року подається до 22 квітня  включно.

Така декларація подається до органу ДПС за місцем реєстрації незалежно від того, чи провадив платник господарську діяльність у цьому періоді.

Форму декларації акцизного податку і Порядок заповнення та подання декларації акцизного податку затверджено наказом ДПА України від 24.12.2010 №1030.


 
Спрощена система оподаткування


Предприятие работает на едином налоге (2 группа), кассового аппарата  не используем, как мы сможем показать, что не превысили предельную сумму оборота – 1 млн грн? Какого рода документов и аргументов будет достаточно, чтобы мы могли быть уверены, что новых не потребуют?

Відповідно до пп.1 п.292.1 ст.292 ПКУ доходом фізичної особи – підприємця-платника єдиного податку є дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначений п. 292.3     ст. 292 ПКУ. При цьому до доходу не включаються отримані такою фізичною особою пасивні доходи у вигляді процентів, дивідендів, роялті, страхові виплати і відшкодування, а також доходи, отримані від продажу рухомого та нерухомого майна, яке належить на праві власності фізичній особі та використовується в її господарській діяльності.

Платники єдиного податку ведуть облік доходів у порядку, визначеному підпунктами 296.1.1- 296.1.3 ПКУ.

Платники єдиного податку першої, другої, третьої та  п’ятої груп, які  не є платниками податку на додану вартість, відображають отримані доходи у книзі обліку доходів шляхом щоденного відображення отриманих доходів за підсумками робочого дня, а також із сумарним підсумком за місяць, квартал, рік. Дані книги використовуються платником єдиного податку для заповнення податкової декларації платника єдиного податку.


Подскажите, пожалуйста, вступают ли в силу какие-то новые нормы, правила и  т.п. с 1 апреля? Какие наиболее важные изменения ждать? Особенно интересуют изменения для 1 и 2 групп.

4 січня 2013 року набрав чинності Закон  України  від 20.11.2012 №5503-VІ “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо перегляду ставок деяких податків та зборів”, яким для платників єдиного податку другої групи замість податкового (звітного) періоду -  календарний квартал  запроваджено календарний рік.

Тобто, платникам спрощеної системи оподаткування, які обрали другу групу (на ряду з першою групою) починаючи з 2013  року надано можливість  подавати звітність один раз за рік. Так як, платники другої групи складають найбільший відсоток платників спрощеної системи оподаткуванню, то такі  зміни створять більш зручні умови для складання звітності суб’єктам господарювання.
    

Скажите, пожалуйста, частный предприниматель на едином налоге, 2 группа, имеет депозитный счет. Когда деньги снимаются с депозитного счета, то они поступают на предпринимательский счет 2600... Необходимо ли отражать эту операцию в Книге доходов, увеличивается ли при этом доход частного предпринимателя и на какую сумму: на всю сумму поступления денег или только на сумму %?

Кошти, які надійшли на розрахунковий рахунок, який відкрито фізичною особою для здійснення підприємницької діяльності, включаються до доходу фізичної особи–підприємця – платника єдиного податку, з  врахуванням вимог статті 292 ПКУ.

Фізична особа – підприємець має право вільно користуватися коштами з розрахункового рахунка, який відкрито для здійснення підприємницької діяльності, за умови сплати всіх податків, зборів та інших платежів, передбачених чинним законодавством.

Платники єдиного податку ведуть облік доходів у порядку, визначеному підпунктами 296.1.1- 296.1.3 ПКУ. Тобто, шляхом щоденного відображення отриманих доходів і фактично понесених сум витрат від провадження підприємницької діяльності за підсумками робочого дня, а також із сумарним підсумком за місяць, квартал, рік. Дані Книги використовуються платником єдиного податку для заповнення податкової декларації платника єдиного податку.

Якщо фізична особа – підприємець вносить на свій поточний рахунок у банку, відкритий для здійснення підприємницької діяльності, готівку, яка на момент внесення уже була відображена у Книзі, то в платіжному дорученні зазначається призначення платежу – виручка за певний період. Таким чином, зазначена виручка повторно не включається до доходу платника  єдиного податку.  

При цьому сума коштів, внесених на поточний рахунок за певний період, не повинна перевищувати суму доходу, відображену в Книзі за відповідний період.    



Я планирую сдавать в аренду квартиру общей площадью 78 кв. м. и офис общей площадью 380 кв.м. Могу ли я сдавать квартиру и часть офиса (300 кв.м.) как ФОП на едином налоге, а оставшуюся часть офиса как физлицо?

Підпунктом 291.5.3 пункту 291.5 статті 291 Кодексу передбачено, що фізичні особи - підприємці, які надають в  оренду земельні  ділянки, загальна  площа  яких перевищує 0,2 гектара, житлові приміщення та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 100 квадратних метрів, нежитлові приміщення (споруди, будівлі) та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 300 квадратних метрів, не можуть бути платниками єдиного податку.

Отже, якщо площа майна, яке належить на правах власності фізичній особі та надається в оренду (частина здається фізичною особою – підприємцем, а частина фізичною особою несуб’єктом господарювання), перевищує норми встановлені пп.3 п.291.5 ст.291 Кодексу, то така фізична особа- підприємець, що здійснює діяльність з надання в оренду власної нерухомості, не  має права перебувати на спрощеній системі оподаткування


Какие специальные действия для перехода с 1 на 2 группу единого налог я должна сделать? В какой период это можно сделать? Если у меня возникнет необходимость с 1 июля начать работать на 2 группе – что мне нужно и когда сделать?

Суб’єкти господарювання – фізичні особи, якщо є  платниками інших  податків і зборів можуть здійснити перехід на  спрощену систему оподаткування один раз протягом календарного року.   

У разі необхідності зміни групи фізичним особам – підприємцям, які перебувають на спрощеній системі  оподаткування відповідно до п.п. 298.1.5 п. 298.1 ст. 298 Кодексу (у редакції Закону №4834- VI) з 01 липня 2012 року надано право  самостійно подати заяву до органу державної податкової служби не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного кварталу.      


Я работаю по первой группе единого налога. У меня есть необходимость одновременно работать как наемный работник в одной компании. Будут ли учитываться мои доходы по тому месту работы в сумме моего оборота как частного предпринимателя? Как мне  декларировать доходы от предпринимательства и от наемной работы – вместе, раздельно?

Фізична особа – підприємець,  як платник єдиного  податку 1  групи подає річну декларацію платника  єдиного податку на  протязі  60 календарних  днів ,  що  настають за  останнім календарним днем звітного (податкового) року.    

Я на время приостановлю свою предпринимательскую деятельность. Но прекращать свое свидетельство о предпринимательской деятельности (1 гр) пока нет необходимости. Если я не буду получать доход от предпринимательства в следующем квартале, какие мне сдавать отчеты и какие налоги в таком случае платить за этот квартал?

Фізичні особи,  які перейшли  із  спрощеної  системи  оподаткування  на  сплату інших податків і  зборів,  незалежно від  того  чи  здійснюють  господарську  діяльність, подають до  органу  ДПС податкову  декларацію, при  цьому  звітний  період  для таких  платників відповідає  календарному  року  - протягом  40 календарних днів (пп49.18.5 п. 49.18 ст.49).  

Светлана Николова, отдел массово-разъяснительной работы ГНС в Запорожской области
Рекомендовать

Оставить комментарий:

Комментарии:

Эту новость еще никто не коментировал

Анонсы

Все анонсы

Опрос

Новостями региона из каких сфер вы больше всего интересуетесь в повседневной жизни?
Политика и власть
Экономика и бизнес
Культура и искусство
Спорт и здоровье
Криминал и происшествия
Общественная жизнь
Социальная сфера
Другое

11 апреля 2012

  • .

KINOafisha.ua - билеты в кино онлайн.
Полная программа передач для всех телеканалов тут.
Лента новостей за последний час на https://www.ukr.net.
Вас интересуют продаваемые б/у автомобили в Украине? Тогда смотрите тут.